Bestselgende bøker i Norge

Det er ingen oppskrift på det å skrive en bestselgende bok, ingen regler du må følge og ingen marginer du må holde deg innenfor. Går noen med en drøm om å skrive en bok, så er det det eneste å gjøre. Sette seg ned å prøve, skrive om det du liker, det som inspirerer deg og får deg oppspilt og engasjert.

For det er kanskje det en bestselger må være, noe du engasjerer deg for og som fanger deg, en bok du kan skrive så andre kan leve seg inn i din verden og kanskje bli like inspirert som deg.

Selvfølgelig er det noen praktiske ting du må gjøre først, som å bestemme sjanger og å finne en fangende tittel. Men hva er det som gjør en bestselger til en bestselger?

Cecilia Samartin har gitt ut flere bestselgere, hun har sagt: «Jeg har hørt at nordmenn er åpne for andre kulturer og reiser mye, så kanskje de liker det eksotiske i bøkene mine. De har jo mye følelser i seg og kanskje det gir leseren en følelsesmessig reise inn i en annen kultur». Bøkene hennes handler ofte om unge damer som takler store følelser og Samartin inrømmer at hun selv blir veldig følelsesmessig engasjert når hun skriver.

Hun har uttalt at det å skrive er ikke et normalt liv. Hun setter seg for å skrive ofte allerede når solen står opp om morgenen og skriver til klokken blir to på natten. Det blir mye tid i ditt eget hode uten noe kontakt med andre, noe som kan være usunt, ifølge Samartin. Hun kobler ut verden og lever tett inntil karakterene og prøver så godt hun kan å unngå forstyrrelser.

Jo Nesbø er annen forfatter som har knekt «bestselgerkoden» og er for tiden aktuell med boken Politi. Jo Nesbø sine romaner kan kjennes igjen på hans voldsskildringer og for sine ekstreme figurer.

Hans første roman, en kriminalroman ble utgitt i 1997 og ble den første boken i serien om Harry Hole, politimannen Nesbø skriver om. Boken ble vel tatt imot av forlaget Aschehoug og ble en stor suksess, boken sørget også for at han fikk Rivertonprisen for beste norske krimroman i 1997 og også Glassnøkkelen for beste skandinaviske krimroman.

Bok nummer tre i serien, «Rødstrupe» mottok Nesbø også en pris for da den ble gitt ut 2000, denne gangen var det Bokhandlerprisen.Det stopper ikke der – i 2007 solgte hans syvende roman, «Snømannen» 160 000 eksemplarer bare den første uken etter utgivelsen, det ble den raskest selgende norske romanen noensinne.

Nesbø regnes i dag som en av Europas beste forfattere, med bøker oversatt til 46 språk. Bøkene har solgt mer enn 15 millioner eksemplarer over hele verden.